BINE AŢI VENIT PE BLOGUL lui TEODOR DUME

Oare de ce se moare
fără ca timpul să-ți îngăduie
să te cunoști pe tine însuți?
(teodor dume)

28/06/2015

a consemnat, teodor dume: Revista "FAMILIA" la 150 de ani. La mulţi ani!


La 5 iunie 1865, din iniţiativa tânărului Iosif Vulcan (avea 24 de ani pe atunci), apare primul număr al revistei "Familia". Revista a fost înfiinţată la Pesta (Ungaria), având ca drept scop răspândirea culturii române în Transilvania.
Fondatorul ei, Iosif vulcan, (născut la 31 martie 1841 la Holod, judeţul Bihor şi decedat la 8 septembrie 1907 la Oradea), publicist şi scriitor român, membru al Academiei Române, şi-a dedicat întreaga viaţă revistei.
De la prima serie (1865), cea de sub conducerea lui Iosif Vulcan, şi până la seria a cincea, cea de azi, condusă de ioan Moldovan, s-a construit un caz unic în analele publicisticii româneşti, prin longevitatea ei de patru decenii.
În paginile revistei, numărul 6 din 25 februarie - 9 martie 1866, a debutat Mihai Eminescu, cu poezia De-aş avea...
Iosif Vulcan este şi "naşul literar" al marelui poet român, schimbându-i numele din Eminovici în Eminescu. Tânărul Eminescu avea doar 16 ani.
Alături de Mihai Eminescu şi Coşbuc au mai publicat în revista "Familia" Vasile Alecsandri, Timotei Cipariu, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Vlăhuţă, Duliu Zamfirescu şi mulţi alţii.
Revista apare în cinci serii:
- prima serie (5 iunie 1865 - 31 decembrie 1906),
- seria a doua (martie 1926 - februarie 1929),
- seria a treia ( martie 1934 - august 1940),
- seria a patra ( ianuarie 1941 - februarie 1944),
- seria a cincea (septembrie 1965 - până în prezent),
Din 1880 revista apare la Oradea.
Revista "Familia" este considerată una dintre cele mai valoroase publicaţii culturale rămâneşti.
Din anul 1965, cu ocazia aniversării unui veac de la apariţie, a fost lansată seria a cincea a revistei sub conducerea poetului Alexandru Andriţoiu, iar din 1990, revista este condusă de Ioan Moldovan.
Numărul prim din seria a cincea apare în septembrie 1965 cu un salut al lui Arghezi.
De atunci şi până în prezent revista a reuşit să adăpostească în paginile sale colaboratori cu nume mari, ca; Gheorghe Grigurcu (colaborator constant din 1965 şi până în prezent, numit campion absolut al fidelităţii), Ovidiu Cortuş, Nicolae Balotă, Radu Enescu,I. Negoiţescu, Ştefan Augustin Doinaş, Ana Blandiana, Radu Stanca, Mircea Maliţa, Petre Ţuţea, Paul Anghel, Eugen Barbu, Alexandru Cistelecan, Virgil Podoabă, Traian Ştef, Mircea Constantin, Dumitru Chirilă, Stelian Vasilescu, viorel Horj şi mulţi, foarte mulţi alţii. Din dorinţa de a nu scăpa numirea unuia sau altuia nu voi mai cita alte nume.
Dincolo de aniversarea celor 150 de ani de la înfiinţare, Oradea sărbătoreşte şi 50 de ani de când seria actuală a revistei (a V-a) apare fără întrerupere.
Evenimentele dedicate sărbătoririi a 150 de ani de la apariţia revistei vor continua şi în perioada celei de-a 25-a ediţie a zilelor Revistei "Familia"

Niciun comentariu: