BINE AŢI VENIT PE BLOGUL lui TEODOR DUME


(cel ce ocoleşte suferinţa moare încet

pentru că nimeni şi nimic nu poate

înlocui atingerea < teodor dume>)

duminică, 1 martie 2015

Teodor Dume, Găselniţa guvernului: Gândirea lui Păcală

GĂSELNIŢA GUVERNULUI: GÂNDIREA LUI PĂCALĂ

După ce se fură sute şi sute de milioane de euro din fondurile europene şi din taxele şi impozitele populaţiei, guvernul vine să îmbete lumea cu apă de ploaie. Este foarte ruşinos ca după 15 ani de la ordonanţa 28/1999,privind emiterea bonului fiscal şi folosirea caselor de marcat, acum se induce în eroare populaţia ameninţând firmele şi pe patronii acestora că ANAF le va închide afacerea şi va amenda cu sume colosale firmele care nu emit bon fiscal şi pe acelea care nu afişează "ameninţarea" la loc vizibil lângă casele de marcat.
Se ştie că ordonanţa cu pricina apăruse în 1999, şi iată că după 15 ani fiscul s-a trezit să mai facă ceva bani din amenzi pentru a acoperi GOLURILE făcute de către ALEŞI. Modelul de ameninţare "elaborat" de către ANAF contravine regulilor bunului simţ dar şi orice regulă a democraţiei. În îndemnul "specialiştilor" din cadrul ministerului de finanţe putem observa , pe lângă ameninţările cu amenzile şi închiderea afacerilor, cum fiscul îndeamnă cumpărătorii să nu plătească în situaţia în care nu se emite onul fiscal. TOTAL GREŞT, spun eu după orice regulă.În primul rând "elaboratorii" îndemnului nu cunosc limba română şi nicio regulă a comerţului. Un bon fiscal se eliberează numai după ce cumpărătorul a plătit produsul şi nu invers cum se precizează în îndemnul aşa zişilor "specialişti". Fiscul facilitează, prin forma lor de îndemn, furtul şi tâlhăria. Oricine poate invoca notivul neemiterii bonului fiscal pentru a pleca cu marfa neachitată. Cei familiarizaţi cu astfel de procedee vor găsi momente în care în unitatea respectivă nu mai sunt şi alţi cumpărători şi în acest mod vor pleca fără să achite. În urmă cu vreo 8-10 ani am cunoscut situaţii asemănătoare în care cumpărătorul a plecat fără să achite marfa. Acum acei cumpărători vor avea o motivaţie în plus. Sunt sigur că sunt mulţi cumpărători de bună credinţă , şi le mulţumesc, dar să nu uităm că avem şi altfel de cumpărători şi nu ar trebui să le facilităm şmecheriile.
Şi încă un aspect: o unitate, indiferent de gen, arată ca şi în ţiganiada.: pereţii sunt tapetaţi cu un afiş care prevede solicitarea bonului fiscal şi păstrarea acestuia până la ieşirea din magazin, iar acum informarea model emisă de finanţe care, de fapt prevede acelaşi lucru conform og.28/1999.alt afiş format a 4 cu numerele de telefon ale protecţiei consumatorului, alt afiş cu cele ale urgenţelor, un altul cu numerele de tel. ale şefului de unitate. un altul în care se precizează dacă în local se fumează sau nu se fumează. un alt spaţiu ocupat de certificatul emis de camera comerţului, un altul cu certificatul constatator privind punctul de lucru, un altul cu autorizaţia de funcţionare, şi mai sunt vreo 5. iată cum arată o unitate tip romania.nu, nu este o poveste. în caz contrar cei de lka protecţia consumatorului nu avertizează ci amendează dacă toate acestea nu se regăsesc atârnate pe pereţii unităţii la un loc vizibil.
Haideţi, zic eu, să nu ascundem gunoiul sub preş.
Guvernul BĂSESCU-BOC A ÎNCHIS SUTE DE MII DE FIRME prin taxele şi impozitele foarte mari. Acum guvernul PONTA vine cu ameninţări care pun pe fugă comercianţii, oricât de cinstiţi ar fi ei (comercianţii)
Domnule PONTA, domnule ministru al finanţelor, când veţi veni cu măsuri care să faciliteze firmele în aşa fel încât patronii să nu mai angajeze la negru şi fiecare să-şi poată achita taxele către stat în mod onorabil şi fiecare angajat să-şi poată lua salariul în fiecare lună?
Este ruşinos ceea ce am văzut întrun oraş din ardeal zilele trecute: Era 10 dimineaţa şi cel puţin 18-20 lucrători ANAF îmbrăcaţi în salopete marcate ANAF au coborât din 6 maşini de tip 4 x 4 şi au năvălit într-o locaţie. Maşinile sunt marcate strident pe toate părţile şi înscripţionate în galben ANAF, iar pe laterale având textul întreg desfăşurat. Nici maşinile pompierilor şi ale salvării şi poliţiei nu poartă asemenea înscripţii care lezează ochiul privitorului. De unde bani pentru toate acestea?

Rog reveniţi la regula bunului simţ şi nu mai mascaţi furturile prin astfel de măsuri aberante şi puerile.
Un colectiv sănătos, o economie sănătoasă, un comerţ sănătos se poate forma în limitele decenţei şi poate fi benefic întregii societăţi prin responsabilitate şi profesionalism.
Ceea ce faceţi acum este de râsul-plânsul curcilor.

am semnalat cele de mai sus în urma discuţiilor pe care le-am purtat cu zeci de cetăţeni, cumpărători şi comercianţi care s-au amuzat copilăreşte văzând măsurile luate de către guvern în ceea ce priveşte evaziunea fiscală, ţinând cont, desigur, şi de balamucul cu furturile en-gros provocate de numele mari din politica românească.

ca jurnalist, dar ca şi simplu cetăţean, mi-am făcut datoria de a nota invenţiile specialiştilor de la finanţe şi a-i îndruma să mai citească puţină literatură dar şi gramatica limbii române.

ps:
şi dacă anaf-ul închide o unitate care nu a emis, din anumite motive, un bon fiscal, cine are de pierdut?
- salariaţii, zic eu pentru că nu-şi primeşte salariul pentru acel interval de timp, statul pentru că nu se plăteşte taxele şi impozitele aferente activităţii respective şi evident că şi patronii dar şi cetăţenii.

Desigur că nu trebuie încurajată evaziunea fiscală, şi sunt de acord cu luarea de măsuri pentru stoparea ei, dar având în vedere furturile en-gros săvârşite de însuşi cei care emit pretenţii de stopare a evaziunii în rândul comercianţilor mi se pare cel puţin ca în scrierile lui ion creangă.
Cum poţi închide o unitate care nu a emis un bon fiscal pentru un covrig de un leu, din varii motive, iar un HOŢ DE CLASĂ din rândul politicienilor noştri , care a furat de la noi şi de la stat sute şi sute de milioane de euro primeşte arest la domiciliu?

sunt întrebări care nu vor primi răspuns niciodată

A FI sau A NU FI...


deşi ordonanţa nr.28/1999, apăruse cu 15 ani în urmă guvernul a găsit , abia acum în 2015, "poarta" lui păcală în spinarea acestuia şi vrea să-l amendeze pentru că o plimbă fără autorizaţie şi fără a emite bon fiscal
În acest scop Guvernul românei a "recrutat" sute de inspectori ANAF şi a cumpărat zeci de maşini 4 ori 4 pentru intimidare , amendarea agenţilor economici şi închiderea unităţilor acestora.

MODELUL anexat, începând cu 1 martie 2015, trebuie atârnat de fiecare casă de marcat din fiecare unitate din romania. ESTE OBLIGAŢIE care se va solda, în caz caz contrar, cu amenzi şi închiderea unităţii şi a firmei.

şi mai ziceţi că FISCUL nu lucrează?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu