BINE AŢI VENIT PE BLOGUL lui TEODOR DUME

Oare de ce se moare
fără ca timpul să-ți îngăduie
să te cunoști pe tine însuți?
(teodor dume)

22/10/2010

teodor dume: 145 de ani de la înfiinţarea revistei "Familia"

("ce mai Înseamnă astăzi o revistă de cultură")


Revista "Familia" a luat fiinţă în anul 1865, la Budapesta. Din 27 aprilie 1880 ea a fost tipărită la Oradea. Se împlinesc 145 de ani de la fondare, 45 de ani de la apariţia seriei a V a sub îndrumarea poetului Alexandru Andriţoiu şi 20 de ani de când se organizează această sărbătoare.
"E o zi importantă pentru noi toţi. Se împlinesc 145 de ani de când un tânăr cărturar, Iosif Vulcan, întemeia revista "Familia". Prezenţa dumneavoastră aici este un gest important şi firesc în acelaşi timp, dar şi un omagiu adus istoriei acestei publicaţii ajunsă la o vârstă onorabilă", a spus poetul Ioan Moldovan, redactorul şef al revistei, în cuvântul de deschidere a ceremoniei.

La depunerea de jerbe şi flori, la bustul lui Iosif Vulcan din Oradea, au participat: Dumitru Voloseniuc, vicepreşedintele CJ Bihor; primarul oradiei, Ilie Bolojan; Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor; Luchian Silaghi, directorul Teatrului de Stat, reprezentanţi ai Episcopiei Greco Catolice din Oradea; muzicianul Florian Chelu şi grupuri de elevi de la Colegiile "Mihai Eminescu" şi "Emanuil Gojdu" din Oradea.
Prietenii revistei "Familia" s-au întâlnit în sala "Traian Moşoiu" a Primăriei Oradea. Poetul Ioan Moldovan a prezentat istoria revistei de la întemeiere până în prezent. Momentul fericit a culminat cu decernarea Diplomei de excelenţă, din partea Primăriei Oradea, scriitorului şi criticului literar, Gheorghe Grigurcu, , fost redactor - colaborator al revistei "Familia".

Festivitatea s-a încheiat cu un moment oferit de Cvartetul Gioroso al Filarmonicii de Stat din Oradea şi un recital poetic la care a participat numeroşi scriitori din ţară, dar şi din Oradea, precum şi iubitorii de poezie din oraşul de pe Criş.

Programul va continua şi azi, 22 octombrie, cu colocviul "Ce mai înseamnă astăzi o revistă de cultură", urmat de un moment poetic şi lansări de carte, prilej cu care Editura "Dacia" din Cluj-Napoca, va prezenta cele mai noi apariţii, cărţi de autori bihoreni în colecţia "Scriitori la ei acasă"
La colocviu vor participa scriitori de seamă din Bucureşti, Sibiu, Arad, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Târgu-Mureş, Piatra-Neamţ, Bihor, etc.

La mulţi ani, "Familia"!

Niciun comentariu: